Ķirbju salātiSastāvdaļas:
Pagatavošana: Katliņā ielej ūdeni, ieber garšvielas un kubiņos sagrieztus ķirbjus. Ūdenim ķirbji mazliet jāpārsedz. Katliņu ar ķirbjiem liek uz lēnas uguns un tiklīdz marināde sāk vārīties, uguni izslēdz. Ļauj zem vāciņa atdzist. Ja ķirbji nav ātri šķīstoši, tos var mazliet pavārīt. Ja marināde liekas par maigu, to var uzlabot pievienojot gan steviozīdu, gan citronskābi pēc savas gaumes. IevārījumiSastāvdaļas:
Pagatavošana: Ogas savāra ar lapu pulveri. Pilda sterilās burkās un hermētiski noslēdz. Uzglabā vēsā pagrabā. Līdzīgi gatavo pārējo ogu ievārījumus. Ja ogas ir saldākas, var likt mazāk pulvera, piem., saldajiem ķiršiem pietiek ar uz pusi mazāku lapu pulvera daudzumu. KompotiLitra burkā ieliek svaigu apmēram 7-10 cm garu stēvijas zariņu vai ieber 1/2 tējkarotes stēvijas lapu pulvera. Ieber notīrītas ogas un pārlej ar novārītu, atdzesētu ūdeni. Liek pasterizēt kā parasti gatavojot kompotus. NB! Asortus var veidot pēc savas gaumes, tomēr, ja augļi vai ogas ir skābākas, tad stēviju pievieno vairāk. Dārzeņu sautējumiVisiem dārzeņu konserviem, sautējumiem marinādēs cukura vietā var likt stēvijas pulveri. To pavāra, pakarsē, jo tad saldums produktos sadalīsies vienmērīgi. Daudzumu katrs pievieno pēc savas gaumes, bet ieteicams likt uz pusi mazāk stēvijas lapu pulveri, nekā kompotos. Dārzeņu sautējumus, biezeņus un kaviārus savāra ar stēvijas pulveri un citām garšvielām, karstus pilda burkās, hermētiski noslēdz, taču dārzeņi ar kabačiem labāk glabājas, ja tos vēl pasterizē. Stēvijas sīrups (pašu sagatavots)Nogriež stēvijas zarus un, sasietus slotiņās, izkaltē vai izmanto jau gatavu lapu pulveri. Sausās lapas nobrauka un no tām kafijas dzirnaviņās samaļ, iegūstot stēvijas lapu pulveri. Stiebri ir cieti, tos nevar samalt un tāpēc tos sagriež ar dārznieka šķērēm 1,5-2 cm garos gabaliņos. Sagriezto stēviju pārlej ar verdošu ūdeni un atstāj uz 8-10 stundām, lai droga izmirkst un izvelk saldumu. Visu masu ielej katliņā un uzvāra. Tad liesmu samazina un 2-3 stundas vāra uz lēnas uguns. Šķidrumu nokāš un uzvāra, sapilda pudelēs, atdzesē un uzglabā ledusskapī, taču šķidrums nav hermētiski jānoslēdz. Ābolu čatnijsČatnijs – tā ir augļu, garšvielu, etiķa un cukura dažādas kombinācijas un dažāda asuma pakāpes, sākot no pavisam maiga, līdz gana asam. Čatniju var pielietot dažādos veidos: ¼ tases čatnija pārlej krēmveida sieram un pasniedz ar sāļajiem krekeriem vai kokteiļa maizītēm; Pievieno 1 ēdamkaroti iemīļotajai salātu mērcei un iegūsti pilnīgi citu garšu. Pievieno ¼ tases čatnija rīsiem un var iegūt eksotiskas garšas “plovu”. Sastāvdaļas:
Pagatavošana: Nomizo ābolus, izņem serdes un sagriež šķēlēs. Katlā liek ābolus, pievieno sagrieztus sīpolus un ķiplokus, pievieno rozīnes. Pievieno sāli, stēviju, etiķi un pārējās garšvielas, labi samaisa. Liek čatniju uz mazas uguns un sagaida, kamēr uzvārās. Turpina vārīt uz lēnas uguns 30 minūtes, regulāri apmaisa. Masai pievieno tomātu pastu un vēl pavāra 7-8 minūtes. Masai jābūt pabiezai, tāpēc maisīšana jāturpina diezgan bieži. Kā vēl pielietot stēvijas sīrupu...Sīrupu var pielietot gatavojot dažādus konditorijas izstrādājumus. |